De meestgebruikte pufjes voor longpatiënten bevatten stoffen die erg slecht zijn voor het klimaat. Ook zijn er zorgen over PFAS die door het gebruik van de pufjes in het milieu belanden. Longexperts zeggen dat het merendeel van de patiënten kan overstappen op minder schadelijke medicatie. Een nieuwe richtlijn voor 'klimaatbewust voorschrijven' moet artsen hierbij helpen.
Bron : https://nos.nl/artikel/2562911-zorgen-over-astmapufjes-met-pfas-alternatief-waar-mogelijk
Een maand geen alcohol drinken, wat doet dat met je gezondheid? Een groep gezelligheidsdrinkers deed vrijwillig mee aan ons experiment en dronk een maand geen druppel! Wetenschappers onderzochten wat dat voor effect had op hun psyche, lijf en lever. De resultaten zie je in deze aflevering van De Kennis van Nu.
Leverartsen Isabelle Munsterman en Eric Tjwa onderzoeken of levers van proefpersonen minder vet en stijf zijn na een maand geen alcohol. Psychiater Arnt Schellekens kijkt naar veranderingen in drankzucht, gemoedstoestand en cognitie.
Deze uitzending kwam tot stand met dank aan het Radboud UMC, Isabelle Munsterman, Eric Tjwa, Arnt Schellekens en hun collega’s van de afdelingen MDL, radiologie, psychiatrie en sociale wetenschappen.
Ontstekingen in je darmen en brein, pre-diabetes, obesitas en meer kans op dementie. Ons eetpatroon ligt aan de basis van veel welvaartsziektes. We eten te veel ultrabewerkt voedsel: 70% van het voedsel dat in de supermarkt ligt valt onder die term. Het betekent dat oorspronkelijke ingrediënten zo worden bewerkt dat ze niet meer herkenbaar zijn. Daarnaast voegt de industrie er middelen aan toe die in geen keukenkastje te vinden zijn. Voedsel dat daarna lekker zoet, vet en zout is en bijna niet te weerstaan. Hoe kunnen we van al die verleidingen afblijven? Focus onderzoekt wat er in je lichaam gebeurt als je te veel ultrabewerkt voedsel eet.
In Nederland is er veel onduidelijke informatie op televisie en op internet over de bijwerkingen van cholesteroltabletten (statines). Hierdoor slikken sommige mensen, ondanks een goede indicatie, deze middelen niet of denken ze bijwerkingen te hebben of te krijgen. Onderzoek laat zien dat bijwerkingen weinig voorkomen en ook mild zijn. Het gevaar is niet om deze pillen te slikken, maar om onterecht deze middelen niet te slikken. Dr. Jan, Westerink, internist vasculairgeneeskundige, legt dit rustig uit. Dit filmpje is opgenomen door Stichting Langerhans, een onafhankelijke organisatie bestaande uit kaderhuisartsen en praktijkondersteuners.
Uit eerdere wetenschappelijke onderzoeken kwam naar voren dat een kleine hoeveelheid alcohol per dag gezonder zou zijn dan helemaal niet drinken. Maar een nieuwe analyse van wetenschappers uit Canada suggereert dat het toch wat genuanceerder ligt.
De Canadese wetenschappers zijn in 107 onderzoeken gedoken over de drinkgewoontes van mensen in relatie tot hoe lang ze leefden.
De onderzoekers zagen dat in een aantal van die onderzoeken drinkers werden vergeleken met mensen die niet of heel weinig alcohol dronken, zonder er rekening mee te houden dat sommige niet-drinkers waren gestopt met alcohol vanwege hun slechte gezondheid.
De gemiddelde gezondheid van de groep niet-drinkers daalt daardoor, zeggen de onderzoekers. Zo lijkt het alsof de drinkers beter af zijn en langer leefden, terwijl dat niet per se te maken heeft met het alcoholgebruik.
Uit de onderzoeken die de wetenschappers bestempelden als 'van hoge kwaliteit', namelijk waarbij er geen mensen deelnamen die vanwege hun gezondheid waren gestopt met drinken, was er volgens de onderzoekers geen bewijs dat gematigde drinkers langer leefden dan niet-drinkers.
De eerste auteur van het onderzoek, dr. Tim Stockwell van de University of Victoria, noemt de onderzoeken waaruit blijkt dat gematigd alcohol drinken gezond zou zijn "propaganda van de alcoholindustrie". "Dat idee heeft invloed gehad op de nationale drinkrichtlijnen en schattingen van de ziektelast van alcohol wereldwijd", zei hij tegen The Guardian.
De mazelen, kinkhoest, allemaal ziektes waar je opeens weer veel over hoort. Hoe het kan dat zulke levensgevaarlijke ziektes weer terugkomen, hoor je in deze video. Spoiler: het heeft alles te maken met de discussie – die al eeuwen oud is - wel of niet vaccineren?
Te veel ademhalen heet hyperventilatie.
U kunt ook een benauwd en duizelig gevoel hebben.
Het komt meestal door angst en spanning.
Probeer rustig te ademen: 3 seconden in en 6 seconden uit.
Of ga iets doen als uw ademhaling in de war is, bijvoorbeeld kniebuigingen en praten met iemand.
Slaap je al… of lig je nog wakker? Je bent niet alleen. Ruim een kwart van de Nederlanders heeft problemen met slapen en 1 op de 10 lijdt zelfs aan chronische insomnie, of slapeloosheid. In deze video legt Emil je alles uit over ons slaapprobleem, maar zeker ook over de oplossing. Welterusten!
Artsen schreven in 2021 vaker dan de jaren daarvoor zware, verslavende pijnstillers voor. Maar medicijnen als oxycodon en fentanyl zijn al langer bezig aan een opmars. Hoe kan dat en wat zijn de risico’s? NOSop3 legt het je uit.
Voor deze video spraken wij onder meer experts van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) en de beroepsorganisatie voor apothekers KNMP. De NVA wil graag dat er meer geld beschikbaar komt voor nieuwe pijnbehandelingen zonder medicatie.
Ook spraken we met ruim 20 jongeren over hun ervaringen met zware pijnstillers.
We danken apotheker Anke Lambooij van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) voor het tegenlezen van het script. Ook danken we Annemieke Horikx en Stichting Farmaceutische Kengetallen voor het aanleveren van recente cijfers.
Wil je meer informatie over stoppen met pijnstillers, kijk dan hier: https://www.thuisarts.nl/pijn-en-pijn...
Overal proberen influencers ze je aan te smeren: voedingssupplementen. Maar hebben gezonde mensen nou echt zoveel pillen nodig?
Onnodig veel mensen in Nederland slikken medicatie tegen slaapproblemen (1,3 miljoen mensen). Verslavingsartsen zien een stijging van het aantal verslaafde patiënten. Specialisten denken dat slaaptherapie een beter middel is tegen de kwaal, maar ondanks waarschuwingen blijft het gebruik van slaappillen onverminderd hoog. Lees hier verder...