Op verzoek probeert de praktijkondersteuner GGZ, in korte gesprekken, goed te kijken en vooral te luisteren naar de psychische klachten die mensen kunnen belasten. Eigenlijk altijd hangen psychische klachten ook af van iemands omstandigheden; denk dan aan werk, gezin, achtergrond en persoonlijke veerkracht, lichamelijke gezondheid en leefstijl. Ieder mens heeft zo zijn unieke eigen verhaal en ieders omstandigheden zijn ook altijd weer anders. Lang niet alle mensen die gesproken worden door de praktijkondersteuner GGZ hebben een formele psychiatrische diagnose (nodig). Veel mensen zijn veerkrachtig genoeg om zich dapper te verhouden tegen de 'klappen' die het leven soms uitdeelt; conflicten met anderen, plots verlies van werk of geliefden, angst of een sombere periode (met of zonder reden!) of actuele geweldservaringen. Het werk van de praktijkondersteuner GGZ bestaat er dan uit om na goed luisteren samen te kijken naar wat gewenste en haalbare vervolgstappen kunnen zijn om weer tot voldoende herstel te komen. Dat kan van alles zijn; van eenvoudig (een aantal gesprekken bij mij), specifiek en praktische hulp door bijvoorbeeld maatschappelijk werk, tot best complex, zoals een verwijzing naar bijvoorbeeld een specialistische ggz.
De praktijkondersteuner GGZ heeft maandelijks overleg met instanties die in de wijk die actief zijn voor sociale en maatschappelijke problemen en houden zo korte lijnen om goed te verwijzen, naar wat gepast lijkt en helpend is.
De drempel om de praktijkondersteuner GGZ aan te spreken is laag. Meestal zal de huisarts u wijzen op deze mogelijkheid, maar u kunt er ook altijd zelf initiatief in nemen. U bent welkom!
Ik heb lichte psychische klachten. Hoe ga ik me beter voelen?
In de herstelacademie Roermond organiseren ervaringsdeskundigen cursussen en groepsactiviteiten voor mensen die te maken hebben met psychische kwetsbaarheid. De Herstelacademie biedt ruimte om zelf keuzes te maken en kan een bijdrage leveren aan jouw ontwikkeling. Ervaringsdeskundigen ondersteunen je jouw verhaal een plek te geven, motiveren en stimuleren je om te dromen en plannen te maken voor jouw toekomst. En steunen je hierbij. Het delen van ervaringen met andere cursisten zorgt voor herkenning en inspiratie. Want herstellen doe je zelf, maar niet alleen.
Het programma binnen de Herstelacademie wordt verzorgd door ervaringsdeskundigen die zelf een herstelproces hebben doorlopen. Zij zetten hun eigen ervaringen en collectieve ervaringskennis in om jou in je eigen ontwikkeling en herstel te ondersteunen.
Vijf brengt diensten op het gebied van welzijn, geestelijke gezondheid, ouderenzorg, verslavingszorg en ondersteuning voor mensen met een beperking samen. Eén voordeur, één aanspreekpunt. Vijf verbindt, Vijf helpt en Vijf wijst je de weg.
Klik hier of op het logo voor een overzicht van het activiteitenaanbod van de MetGGZ. Voor deelname aan sommige activiteiten moet je misschien een verwijsbrief vragen aan je huisarts.
Het aanbod bestaat onder andere uit : Mindfulness training, psychosecafé, ontmoetingsavond voor mensen met autisme, ACT (acceptance en commitment therapy)
Stress ? gespannen? Zou je willen leren hoe te mediteren, of om beter te kunnen slapen en heb je toevallig ook een NETFLIX abonnement? Dan heb je toegang tot twee bekroonde cursussen van Headspace. Klik hier of op de afbeelding voor een YouTube filmpje.