Organisaties die ondersteuning bieden op het gebied van zorg en welzijn, wonen, jeugd en gezin of werk en inkomen
Heeft u zorg of ondersteuning nodig? Regelhulp laat zien wat er kan, en hoe u zorg of hulp regelt. Ook worden de zorgwetten uitgelegd. www.regelhulp.nl.
Kijk ook op Zorginstituut Nederland voor meer informatie over alle verzekerde zorg.
Wilt u een WLZ aanvragen ? klier door op deze link naar het CIZ, maar lees eerst deze extra informatie.
Mantelzorgwaardering
Misschien zorgt u voor een naaste, uw partner, vader of moeder, kind of ander familielid of vriend en bent u mantelzorger. Op deze pagina informeren wij u over de mogelijkheden die er zijn voor informatie en ondersteuning in onze gemeente. Zorgt u zelf (onbetaald) voor een chronisch zieke of hulpbehoevende partner, vriend(in), ouder, kind of ander familielid? Dan kunt u in aanmerking komen voor een mantelzorgwaardering. U kunt hier direct online een aanvraag voor mantelzorgwaardering indienen via DigiD van de hulpvrager die de mantelzorg ontvangt.
Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning
Met welke hulpvraag kunt u bij de Wmo terecht?
Hulp om mensen te ontmoeten of om actiever te worden.
Ondersteuning voor de mantelzorger.
Hulp in het huishouden en bij uw regelzaken, zoals uw administratie en contact met instanties.
Opvang en activiteiten overdag, of een paar dagen logeren in een verzorgingshuis.
Hulp om uzelf te kunnen verplaatsen zoals een scootmobiel, driewielfiets, rolstoel, regiotaxi of ander vervoer.
Aanpassing aan uw woning zodat u zelfstandig kunt blijven wonen in uw eigen huis.
Beschermd wonen, als u of iemand in uw omgeving door psychische problemen tijdelijk niet meer zelfstandig kan wonen.
Bemoeizorg, als u zich zorgen maakt over iemand anders, bijvoorbeeld bij vreemd gedrag of een vervuilde woning, en er geen gesprek op gang komt met degene die hulp nodig heeft.
Mentale preventie, als u zich veel somber voelt of piekert, of als u bezorgd bent over een naaste met psychische of verslavingsproblemen.
Maatschappelijke opvang, als u dreigt u uw eigen huis kwijt te raken of op straat bent beland. We gaan graag met u in gesprek om dakloosheid zoveel mogelijk te voorkomen of, als dat niet mogelijk is, te zorgen voor een passende oplossing. Heeft u een hulpvraag m.b.t. een opvangplek die niet kan wachten tot de volgende werkdag? Neem dan contact op met het meldpunt maatschappelijke opvang via het telefoonnummer 088-3379079.
Onafhankelijke cliëntondersteuning bij uw vraag aan de gemeente
U vraagt hulp aan uw gemeente op het gebied van zorg, onderwijs, welzijn, wonen, werk of inkomen. Dan vindt u het misschien prettig dat er iemand met u meekijkt. Iemand die uitgaat van uw belang en die niet bepaalt welke hulp u krijgt. Dan kunt u bij MEE terecht. Een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE bereidt samen met u gesprekken voor. Hij/zij let erop dat u uw situatie goed en volledig uitlegt. En luistert mee of u antwoord krijgt op al uw vragen. De professionele onafhankelijke cliëntondersteuners van MEE helpen u gratis en zonder verwijzing. Onafhankelijk van gemeenten en zorgaanbieders.
Vijf maakt zich sterk voor vitale inwoners en gemeenschappen. Vijf is een kersverse organisatie, in het leven geroepen om mensenlevens in positieve zin te veranderen. In ieder mens schuilt de kracht om een prachtig, waardevol leven te leiden. De leefcoaches van Vijf kijken vooral naar wat iemand wél kan in plaats van wat degene niet (meer) kan. En nog belangrijker: naar wat iemand zelf wil en nodig heeft om dat doel te bereiken. Of het nu gaat om individuele ondersteuning of zorg, of een voorziening in de buurt; samen met de inwoners, professionals en vrijwilligers in de wijken maakt Vijf zich sterk om het mogelijk te maken. Vijf is een initiatief van Wel.kom, PSW, De Zorggroep en VIGO-Vincent van Gogh. Samen met de inwoner zijn zij Vijf.
Op de site www.vijf.nu is meer informatie te vinden. U kunt contact opnemen met vijf via het contactformulier, of bellen via telefoonnummer 0475-38 46 39.
Instructievideo's gebruik medicatie
Medicijnen op de juiste manier gebruiken – dat kan alleen als u de uitleg goed heeft begrepen. Daarom biedt Apotheek.nl heldere instructievideo's. Ook in het Engels, Turks en Arabisch.
Voldoende bewegen, gezond eten en geregeld ontspannen. Als u gezond leeft, heeft u meer energie en zit u lekkerder in uw vel. Elke aanpassing kan gezondheidswinst opleveren. U kunt zelf actief aan de slag. Dat kan met healthyLIFE, een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) aangevuld met een beweegprogramma vanuit het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Meer informatie
Ik heb lichte psychische klachten. Hoe ga ik me beter voelen?
In de herstelacademie Roermond organiseren ervaringsdeskundigen cursussen en groepsactiviteiten voor mensen die te maken hebben met psychische kwetsbaarheid. De Herstelacademie biedt ruimte om zelf keuzes te maken en kan een bijdrage leveren aan jouw ontwikkeling. Ervaringsdeskundigen ondersteunen je jouw verhaal een plek te geven, motiveren en stimuleren je om te dromen en plannen te maken voor jouw toekomst. En steunen je hierbij. Het delen van ervaringen met andere cursisten zorgt voor herkenning en inspiratie. Want herstellen doe je zelf, maar niet alleen.
Het programma binnen de Herstelacademie wordt verzorgd door ervaringsdeskundigen die zelf een herstelproces hebben doorlopen. Zij zetten hun eigen ervaringen en collectieve ervaringskennis in om jou in je eigen ontwikkeling en herstel te ondersteunen.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg (CJG-ML) biedt verschillende vormen van opvoedondersteuning aan ouders en jeugdigen (van zwangerschap tot 18-23 jaar). Zo geven we informatie en advies, verzorgen we themabijeenkomsten en workshops en bieden we persoonlijke ondersteuning.
We zijn er voor alle ouders en jeugdigen uit de gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert. Je bent van harte welkom op de verschillende locaties. Meer informatie over de openingstijden vind je hier.
Bredeweg 239d , 6043 GA in Roermond, 088-43 88 300, (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur )