U wilt een WLZ indicatie aanvragen.....
Wat zijn de voorwaarden voor een Wlz-aanvraag? Een Wlz-aanvraag doen is zinvol als u:
een ziekte, aandoening, stoornis of handicap heeft; en
als u de rest van uw leven zorg nodig heeft. Hiermee bedoelen we dat u altijd iemand in de buurt nodig heeft die voor u zorgt, ook als het in de toekomst misschien beter met u gaat. Dit noemen we ‘blijvende zorg’; en
als u niet zelf hulp kunt inschakelen als u in een onveilige situatie zit. Met een ‘onveilige situatie’ bedoelen we dat u niet goed voor uzelf kunt zorgen. U kunt uzelf bijvoorbeeld niet wassen, kleden, voeden, of zorgen voor uw eigen veiligheid. Dit heeft ernstige gevolgen voor uw gezondheid. Bijvoorbeeld het risico op zelfverwaarlozing en infecties. Of een risico op lichamelijke verwondingen door bijvoorbeeld zelfverwonding. Met een ‘onveilige situatie’ bedoelen we ook dat u kwetsbaar kunt zijn voor seksueel, financieel of emotioneel misbruik; en
als er dag en nacht iemand bij u in de buurt moet zijn, omdat u niet zelf hulp kunt inschakelen als dit nodig is
Zorg dat u eerst voldoende informatie vergaard om bij de WLZ aanvraag toe te voegen. U moet bij deze WLZ aanvraag namelijk aangeven voor welk probleem u een WLZ wilt aanvragen. Misschien krijgt u al zorg thuis maar is de zorg niet meer toereikend / adequaat genoeg. Zonder goede toelichting is er kans dat uw aanvraag wordt afgekeurd.
Krijgt u bijvoorbeeld thuiszorg, laat de eerstverantwoordelijke verpleegkundige dan opschrijven wat de huidige knelpunten zijn. Waarom vinden zijn dat zij geen goede zorg meer kunnen leveren? Wordt u behandeld door een fysiotherapeut laat deze dan een briefje opstellen waarin staat hoe het met uw bewegingsapparaat / het "gaan-en-staan" / balans en of coördinatie is gesteld. Zijn er nog andere hulpverleners waarvan u zorgt ontvang, bijvoorbeeld een ergotherapeut, vraag ook hun voor een verslagje waaruit uw huidige niveau van functioneren of ernst van uw handicap blijkt.
Wij als huisarts kunnen een toelichting geven op uw algemene ziektegeschiedenis en eventuele relevante specialistenbrieven en andere medische informatie uit ons huisartsdossier bijvoegen.
De cliënt of mantelzorger kan zelf een aanvraag doen voor een WLZ.
Kan een partner meeverhuizen naar een zorginstelling?
De partner van een persoon met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking, of met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap die recht heeft op zorg en in een instelling verblijft, heeft recht op verblijf in dezelfde instelling. De partner heeft dit recht om mee te verhuizen zonder dat hij zelf een WLZ-indicatie heeft. Hij behoudt dit recht om te verblijven in die instelling ook na het overlijden van zijn partner dan wel na het vertrek van zijn partner naar een andere instelling.
Voor partnerverblijf hoeft de cliënt geen indicatie aan te vragen. De cliënt kan partnerverblijf rechtstreeks met de zorgaanbieder afspreken. De zorgaanbieder vraagt bij het CIZ een indicatiebesluit voor partnerverblijf aan (ZZP0) en registreert de meeverhuizende partner.